Your Page links

Ad

Powered by Blogger.
 
Friday, December 27, 2013

Murat Jaha(č) magle, Stambolić D Journalist i male mahalske čarolije

Naši su sportski Internet magazini leglo primitivizma, nacionalizma i mahalanja* (trač koji sadrži uglavnom izmišljotine*). Osim toga nema tu nikakvog sportskog novinarstva ni za lijeka, ti sajtovi samo prevode članke sa engleskog na bosanski, nekad sa njemačkog na bosnaski, ... to je manje-više sve. Nema tu ni školovanih novinara, da se ne zajebavamo, nema nikakve profesionalne etike, nema pravila - jednom rječju crnjak. Ono što nije preuzeto sa britanskih Internet izdanja i prevedeno sa engleskog na bosanski, često je čista izmišljotina, kratka senzacionalistička bajka. Kao da to nije dovoljno loše, ti se mediji guše, i guše svoju čitalačku publiku, govnima nacionalizma, pretjeranog i izvješatčenog patriotizma.
U ovom članku spominjem jedan prilično odvratan primjer našeg sportskog "novinarstva", u čijem centru su, ni kriv ni dužan, mladi fudbaler BiH Boban Lazić s jedne strane, te bajni mediji iz Srbije i BiH s druge strane, zatim se nadovezujem na zanimljivu pojavu Murata Jahe, u formi i obliku koordinatora za omladinski fudbal i reprezentacije N/FSBiH.

Murat Jaha (lijevo) i predsjednik N/FSBiH Begić


Stambolić D Journalist

Ovih dana se definitivno stalo na rep mahalanju o talentovanom fudbaleru Ajaxa, 19 godina starom Bobanu Laziću, koje traje cijelo ljeto i jesen, a koji je sam još u proljeće ove godine, odlučivši igrati za BiH, zemlju svojih roditelja, odbio Srbijansko državljanstvo i holandsko sportsko državljanstvo i reprezentaciju U-19. Taman u to vrijeme su se pojavili tekstovi na nekoliko bosansko-hercegovačkih Internet portala u kojim se moglo pročitati da je mladi Lazić izjavio (nema tu navodno izjavio) kako nikad ne bi igrao za BiH jer je Srbin, da ne dužim, te da mu je Srbija jedini izbor. Sad nije to nikakav grijeh, valjda, ali ispostaviće se da je izjava prenesena iz beogradskog tabloida "Novosti", s tim da niko drugi u cijeloj Srbiji nije objavio ništa slično nit je nasjeo na tobožnji intervju, ali je zato u bh. online sportskim tabloidnim izdanjima ta "vijest" bila prava bomba, ekskluziva nad kojom je čaršija balavila danima, sedmicama pa mjesecima. Naravno, nikom nije palo na pamet da bar istakne da se radi o navodnoj izjavi, a daleko bilo da se provjeri i ispita prvo izvor, beogradski tabloid "Novosti" i njihova sportska redakcija upita da li su spremni da potvrde i stanu iz svojih napisa, a zatim, nedobog, da se pozove i sam Lazić te da se i od njega zatraži komentar te da potvrdi ili demantira navode iz kurčevih "Novosti". To se ne uči na ovoj našoj sarajevskoj žurnalistici, koja se, ako niste znali, uglavnom završava na Mašinskoj srednjoj-tehničkoj školi, Medicinskoj srednjoj, itd.
Nakon nekoliko mjeseci sarajevski kanal "TV1" konačno stavlja tačku na "Ž" i svojim gledaocima donosi pravu istinu, koja je vrlo jednostavna, i koju su ionako svi mogli pronači na Internetu, ili do koje su mogli doći baveći se teškim mentalnim radom, odnosno misleći vlastitom tintarom. Lazić je sam dao objašnjenje, i još početkom jeseni "okačio" ga na svoju Facebook stranicu/profil. Međutim, sedmicama prije selektor Jagodić je dao veliki intervju sarajevskom "Oslobođenju" u kojem je objasnio kako je Lazić ne samo prihvatio njegov poziv, nego je morao da se odrekne državljanstva Srbije i sportskog državljanstva Holandije, što nije nimalo zanemarljiva činjenica, ali šta je pišljivo "Oslobođenje" u odnosu na beogradskog tabloidnog giganta "Novosti" za našu genijalnu mahalu !? Na kraju je iz saveza i od selektora Jagodića stigla vjest da je dečko završio sve administrativne poslove, te da samo čeka dozvolu FIFA/UEFA pa da debituje za U-21 tim.
"Il' ponavlja il' su labudovi"
Na isti datum, 25. Novembra '13, neki Stambolić (za)piš(avaj)ući za "SportSport.ba" piše najperfidniji, najodvratniji, najljigaviji komad teksta ikad, u historiji sportskog piskaranja u božijoj bašti, i šire u BiH:
Dakle, na scenu stupa Stambolić D Journalist, radnik "SportSport.ba" radne organizacije udruženog rada - među kolegama mašinskim tehničarima, VK trgovcima, medicinskim tehničarima, koji se profesionalno bave pisanjem o sportu, od milja zvan "Imamo Vjest Koja Nam Nije Poznata" - te nakon svega, jope i ponovo, razguljen sumLJom otkriva da je sumLJivo srpsko lice, jope i ponovo izjavilo, iako nikad usta otvorilo nije, da za Bosnu nikad zaigrat neče, jerbo mu Srbija na srcu leži, i jerbo u Bosni nema njegovih. Stambolić se doduše ograđiva od bajke koju je upravo ispekao pa rekao u elektronski papir (bravura i po :-), tako što sebi postavlja retoričko pitanje: "Il' ponavlja il' su labudovi, il' ga ponavljaju mediji beogradski"; na to još dodade "Il' je Lazić ponovio isto il' je ova izjava stara više od'mjesec dana, to nam poznato nije". Na šta mu se sam odgovor dade: "Nit' se ponavlja nit' su labudovi, nit' je izjava od'mjesec dana stara; to se tebe samo snilo ono što ti uhu milo; nit' je Lazić Bobana iko ikad pit'o, nit je Lazić Bobana ikad izjavu d'o".
(H)elem, Stambolija se pita, Stamboliji ništa poznato nije, zato čovjek fino napiše tekst, sjedne pa čeka da mu čitalačka publika da odgovor i informaciju - osim toga ko je ikad, igdje vidio "novinara" a da se taj ne pita i da mu je nešto poznato, je l' tako !?! Novinari se uvijek pitaju i nikad im ništa poznato nije ! Oni lijepo prenose glasine, tračeve, mahalnje, a na nama čitaocima je da ih potvrdimo ili negiramo. Ipak da se ne zajebavamo, da je do Stambolije on bi Lazića nabio na kurac, a za sve ostale bi uveo patriot-lakmus test, pa ti pjevaj brale srpske pjesme.

Jahać magle, mokre kiše i niskih oblaka

Murat Jaha je živio sretno na kraju svijeta, trudeći se da preskoči njegove tajnovite početke. Sve dok nije postao koordinatorom za omladinske selekcije N/FSBiH. Murat Jaha je tako postao medij između dva paralelna svijeta, između Bosne bez fudbalske dijaspore, koja kotira između 50. i 75. mjesta na FIFA rang listi, i Bosne sa talentovanim omladincima iz mnogobrojne dijaspore, koja je u stanju izboriti veliko fudbalsko takmičenje svakih 20-25 godina, odnosno jednom u 50 godina.
Da nam nije Juke, jah'o bi nas Murat Jaha
Skupa sa svojim partnerom, Denijalom Pirićem, svako malo pojavi se Jaha(č) u medijima sa novim informacijama o njihovom plodnom djelovanju, te nam nabaci neko novo ime za koje se bore i koje će biti veliki dobitak za našu fudbalsku svijetlu budućnost. Jedini problem, nikako da dočekamo to neko novo ime, a da zasluge za dovođenje igrača, tandem Jaha-Pirić mogu s punim pravom pripisati sebi.
Kolašinac, Bičakčić, brača Hajrović, Atajić, prije Vranješ i sad Lazić su največa pojačanja bh. reprezentacije u posljednje dvije-tri godine, ali ni jedan od njih nije pristao igrati za BiH zahvaljujuči Jahi, Piriću ili Sušiću. Kolašinac i brača Hajrović nikad ne bi promjenili sportsko državljanstvo da nije bilo entuzijazma i ljubavi prema fudbalu i reprezentaciji od strane anonimnog Jusufa Juke Bečirovića, koji je o svom trošku i za svoje vrijeme obigravao oko roditelja ovih klinaca, te ih ubjedio da se opredjele za Bosnu. Jaha i Pirić su samo trebali poslati papire, a Sušić ih zatim uvrstiti u selekciju. Vranješa, Stevanovića, (propalog) Zahirovića, (nedisciplinovanog i nevaspitanog) Bešića, Đurića, Atajića i Lazića je vrbovao selektor U-21 tima, Vlado Jagodić.
Muratova bilježnica
Zanimljivi su neki detalji iz rada ovog "tandema", a po jedan nam otkriše Ismet Turšić, te potpuno nesvjesno ovaj nesretni Stambolić. Naime, Turšić nam je opisao zanimljivu situaciju u članku "Izvinite, ne radimo..." napisanom za blog "nogolopta.com", u kojem se žali na apsolutno ignorantski odnos pomenutog dvojca prema neimenovanom igraču, za kojeg se smatra da se radi o istinskom talentu, što dokazuje i činjenica da je "bio standardni reprezentativac jedne skandinavske zemlje u svom uzrastu te da je imao dosta zapazenu ulogu u svom timu". Nakon što je odlučio da se stavi na raspolaganje našem savezu, igrač i njegovi roditelji su pokušali dobiti potrbne papire od N/FSBIH, sve što je potrebno za pokretanje procedure promjene sportskog državljanstva, ali nisu dobili nikakav odgovor !
Mjesec dana ranije, u razgovoru koji su vodili Murat Jaha i Stambolić D Journalist, vis-a-vis definitivnog privođenja Muamera Tankovića, te povodom odluke Bobana Lazića i njegove za Stambolića potpuno neshvatljive, nelogične i vjerovatno neprihvatljive iskazane odanosti reprezentaciji BiH. U jednom momentu Jaha objašnjava kako je jako mnogo talentovanih fudbalera van BiH koji su interesantni, ali je u stanju da navede samo dva imena, i to prilično nepoznate Sulejmana Sarajlića ('95), golmana Göteborga i Amara Sejdića, igrača Vitessea, na šta je Stambolić odlućio da spomene mnogo poznatijeg mladog golmana minhenskog Bayerna i Njemačke U-19 reprezentacije Raifa Husića.
Zbunjeni Murat, koji očigledno nikad nije čuo za Raifa Husića, odmah je unio njegovo ime u svoju bilježnicu uz komentar: "Nekada je nemoguće sve i upratiti. Mediji imaju veliku ulogu u svemu, i svaka sugestija je dobrodošla. Ipak, na kraju tu su ljudi koji će odrediti da li neko ima ili nema kvalitet za reprezentaciju". Slijedeći ovaj tok misli, rekao bih da i ptice na grani znaju da su naši stručnjaci daleko ispred njemačkih, tako da kad mnogi Bosanac završi u nekoj od njemačkih selekcija, u fudbalskoj naciji koja ima više fudbalera nego Bosna i Hercegovina stanovnika, to ti ništa ne znači dok ih ne pogledaju i ne procijene naši vrli "sega-mega" stručnjaci. To je i jedan od razlog zašto Jaha(č) ne mora obavezno biti upoznat sa imenima Bosanaca u reprezentacijama Njemačke - Njemci su pičkin dim.
Juka tebi hvala, ali mi smo magarci za Jaha(nje)
Juka nam je priveo braču Seada i Izeta Hajrović, taman kad ih je Safet Sušić već poslao Ottmaru Hitzfeldu, baš onako kako je poslao Harisa Seferovića, isto onako kako je otpremio malog  Alena Halilovića kolegi selektoru Igoru Štimcu, jer za malog nije bilo mjesta među renomiranim i močnim "Papetovim Zmajevima", al' eto bilo je među slabašnim "Vatrenim". Juka nam je, prema tome, indirektno, ... kurac indirektno, vrlo direktno, izravno, neposredno i odmah, omogučio odlazak u Brazil ! Da nije bilo Hajrovića onu noč u Slovačkoj, dok su nas Slovaci imali na konopcima u nogdaunu, nikad mi Brazila vidjeli ne bi. Osim toga zaslužan je što je Sead Kolašinac, jedan od najtalentovanijih lijevih bekova na sviijetu, odabrao Bosnu a ne Njemačku. U posljednjoj izjavi Jusuf Juka Bečirović je upozorio da u N/FSBiH nije baš sve kako treba, ili u prevodu, bar što se tiče brige za mlade talentovane igrače iz dijaspore, nemar, nerad i javašluk su "živi i zdravi" u našoj fudbalskoj asocijaciji:
“Neka me izvinu oni koje ne spomenem. Ima ih fala Bogu. Ovi momci su budućnost i sadašnjost bh. fudbala, samo ako neko htjedne porazgovarati sa njima.
Da prvo zovnemo ove momke koji bi mogli u A repku, bar ih probati kao recimo Arslanagića, Salatića, Prcića, Hadžića, Atajića, Dilavera, Hrgotu...
Pa ove mlade momke koji igraju u svojim klubovima i to elitnim klubovima, pa pogledajte koliko ima te djece za koje još i ne znamo!
Gdje je zapelo? Ko koči da se sa tim momcima sastane i porazgovara kako bi oni igrali za Bosnu i Hercegovinu? Ja garantujem, osim Branimira Hrgote, za sve ostale da bi igrali za BiH. Za Hrgotu ne mogu garantovati. Samo treba posjetiti porodice kao što smo to odradili za braću Hajrović, Kolašinca, Atajića...
Ali, mi ne znamo završiti posao kao normalna država, nego samo frku dižemo, zašto i zbog čega?" - Jusuf Juka Bečirović, Decembra '13
0 comments

Leave a Reply

 
probna bh. reprezentacija sutra © 2011 SpicyTricks & ThemePacific / Further modified by author of this blog