Your Page links

Ad

Powered by Blogger.
 
Saturday, December 28, 2013

Safet Sušić i njegove izjave, "glede i unatoč" potencijalnih reprezentativaca

Safet Sušić Pape je legenda i fudbalski idol, ne dajte mu da ostane nakon Brazila !
U našoj repki igra nekoliko groznih igrača. Večina među njima, naravno, ne mogu redovno igrati ni u svojim klubovima, ali zato su redovni na spisku selektora Sušića. S tim u vezi zanimljivo je to da selektor često tvrdi kako u njegovom timu nema mjesta za igrače koji rijetko igraju za svoje klubove, a još češče tvrdi da ima veoma kratku klupu i skroman izbor igrača, da bi po potrebi mogao promjeniti tok utakmice. Između ovih izjava od selektora ćete često čuti kako je uglavnom svako mjesto u timu dobro popunjeno, te za "eksperimentisanje" sa novim nedokazanim igračima nema mjesta u tako renomiranoj nacionalnoj selekciji kakva je njegova, hm naša - osim eventualno zadnjeg veznog kojeg bi bilo dobro pronači. Huh, prilično konfuzno, blago rečeno, jel'te ?


Dešifrovati Sušića

Neki naši navijači se plaše kako će uz slične šuplje priče, u Brazil otputovati jedna polovica turske 2. lige, a druga 1. HNL, i ne bez razloga... Pošto je sve teže opravdati nastupe Adnana Zahirovića, Elvira Rahimića, a uskoro bi moglo biti teško pravdati i Avdiju "Dvije Lijeve Noge" Vršajevića, u potrazi za adekvatnim pojačanjima, Safet Sušić se uglavnom oslanja na HNL i Tursku, pri tom potpuno ignoriše slijedeću šestorku
  1. super-talentovanog napadača, tehnički neprikosnovenog, drskog i samouvjerenog, Branimira Hrgotu (20);
  2. defanzivnog veznog s perfektnom tehnikom, koji zna igrati, i koji je ujedno kapiten i lider u svom Grasshoppersu (upravo sve što Sušić i traži), i najbolji igrač švicarskog šampionata za 2013, Veru Salatića (27);
  3. divovskog napadača iz italijanske Seria B lige Milana Đurića (23);
  4. veoma svestranog veznog igrača Oberhausena, mlađeg brata povremenog reprezentativca Damira, Maria Vrančića (24);
  5. izvanredno kvalitetnog centralnog veznog, momka koji je čak kandidat i za holandsku A selekciju, koji je redovno igrao za mlade selekcije Srbije, a koji je nedavno izjavio da čeka BiH pasoš ta da nema ni razloga ni prepreke da ne prihvati poziv Sušića, igrača AZ Alkmaara Nemanju Gudelja (22);
  6. te na kraju, fudbalsko čudo od djeteta štopera Standarda i vrlo vjerovatno belgijske A selekcije u Brazilu, Dinu Arslanagića (20).
Kako shvatiti, kako protumačiti, dešifrovati izjave Safeta Sušića ? Ako mu trebaju kvalitetna pojačanja, ovih šest igrača je najkvalitetnije što bi mogli odmah gurnuti u vatru - nemamo nikog kvalitetnijeg, nemamo nikog iskusnijeg, nikog ko igra fudbal za svoj tim redovnije, od ove šestorke.

Više nam se ne smije dešavati "slučaj Ibrahimović" - Safet Sušić

Sad kada su Halilović i Seferović izgubljeni za našu repku, a za takav ishod največu zaslugu ima upravo Sušić, koji je svojim napromišljenim, nemarnim izjavama praktično izručio ove momke Hrvatskoj i Švicarskoj, pažnja se posljednih nekoliko mjeseci uglavnom usmjerila prvo ka Kolašincu, a danas je na Arslanagiću. Evo sad nekih od Papetovih izjava, koje se tiču eventualnih pojačanja.
20. Oktobra 2013 - za Avazov Sport (a prenio Sport.ba) Sušić je dao intervju, a između ostalog izjavio i slijedeće:
Avazov Sport: Imamo kratku klupu, a kontinuitet pozitivnih rezultata.
- Imamo mi i na klupi igrača koji mogu unijeti ili donijeti preokret. Istina, nemamo puno… Izet Hajrović je odlučio meč u Žilini, Edin Višća u posljednje vrijeme iskoristi priliku kad god je dobije…
Ali, činjenica je da nam fali nekoliko igrača da, prije svega, pojačaju konkurenciju. Jer, imamo nekoliko igrača, koji kako god da igraju – moraju igrati. A drugi su motivi kad jedan igrač zna da – ako odigra slabo, u sljedećoj utakmici neće igrati. Puno to znači… Ne, nemamo mi puno igrača, ali ima ih koji mogu sa klupe donijeti prevagu i riješiti utakmicu.
Generalno, u svakoj liniji nam fali još po jedan kvalitetan igrač. Možda nam najmanje igrača nedostaje u odbrani, ali po jedan igrač sredine terena i napadač bi nam dobro-došao. Međutim, taj defanzivni vezni – bar kod mene, pored motoričkih sposobnosti mora da zna i igrati. Ne, nije dovoljno da jedan igrač bude samo nekakav razbijač, da samo pravi prekršaje, zaustavlja akcije protivnika…
Hoću da imam igrače koji znaju igrati.
Avazov Sport: Ko je to?
- Kod nas ga nema… To je, naprimjer, Elvir Rahimić od prije nekoliko godina.
Avazov Sport: Do novembarskog, prijateljskog duela sa Argentinom pravo nastupa bi trebao steći Sead Kolašinac i Tino Sušić. Kakva je situacija sa Dinom Arslanagićem iz Standarda?
- Arslanagić nije ništa uradio da postane naš reprezentativac, niti u ovom trenutku razmišljam o njemu, jer imamo dosta stopera. Treba nam jedan pravi defanzivni igrač – lijevi bek. Tu poziciju trenutno igra Sejad Salihović, premda je on igrač sredine terena… Međutim, povratak Mensura Mujdže, Ognjena Vranješa… te dolazak Kolašinca, bit će pojačanje za naš tim. Ipak, to su tri igrača koja će pojačati konkurenciju.
Fali nam još jedan vezni, defanzivni igrač, ali ga ja – bar u ovom trenutku, ne vidim. Mi igramo, praktično, bez defanzivnog veznog igrača.
24. Maja 2013 - pet mjeseci ranije, na nekoj od press konferencija (video klip postavljen na website SportSport.ba), postavljeno je pitanje pozivanja novih fudbalera u reprezentaciju, a Sušić je istakao da su vrata reprezentacije otvorena svima, s tim da igrači, sami na svoju ruku bez prethodnih kontakata, prvo obave sve administrativne poslove, pa onda ako budu te sreče da ih selektor primjeti i obrati im se, budu spremni zaigrati za državni tim.
Dino Arslanagić (Standard Liège): "Dino Arslanagić isto igra za mladu reprezentaciju Belgije. Nije dovoljno da par puta odigra u jednoj solidnoj ekipi, da bi odmah trebao selektor A reprezentacije da razmišlja o njemu. On je mlad momak, ja sam dobio informaciju za njega. Pratio sam ga, ne znam da li ima naš pasoš".
(Šta Pape misli kada je štoperska pozicija za koju konkuriše Dino Arslanagić u pitanju može se zaključiti iz slijedečeg:  Što se tiče Cocalića, ja na toj poziciji imam dosta igrača, čak imam i viška stopera kada je Vranješ spreman")
Sušić je tvrdio da prati igre Dine Arslanagića u Standardu, ali je kao i u slučaju Alena Halilovića mislio da je još uvijek prerano da ga zove. Za Alena Halilovića nije bilo mjesta u Sušićevoj selekciji jer je premlad, ali je bilo mjesta u igrački duplo jačoj reprezentaciji Hrvatske. Tako ni Dino nema mjesta kod Sušića u bh. repki, ali će po svemu sudeči nači svoje mjesto u jednoj od najjačih svjetskih reprezentacija, nacionalnoj selekciji Belgije koja je jedan od favorita u Brazilu, i koja je sastavljena od 23 super-zvijezde. Je li moguće da je Dino Arslanagić spreman da zaigra u tandemu sa Vincentom Kompanyem, ali ne i sa Bičakčićem !? Zanimljivo je kako Sušić u izjavi od 20. Oktobra, dakle pet mjeseci kasnije, iznenađeno tvrdi da Arslanagić nije ništa poduzeo da riješi administrativne poslove kako bi mogao nastupati za BiH, ali istovremeno ne nalazi ništa sporno u tome da mu je u Maju iste godine poručio da ga ne misli pozivati ! Zašto bi onda Dino mjenjao sportsko državljanstvo, te tako izgubio pravo nastupa za Belgiju, što je u svakom slučaju iz njegove perspektive daleko izvjesnije ako već nije privlačnije (a može se tvrditi da mu nije privlačnije s obzirom da je Dino odavno svima stavio do znanja da mu je najvažniji cilj zaigrati za Bosnu), samo da bi ga Sušić procjenjivao po godinama, te da bi bio prisiljen čekajući nastup slušati Sušičeva objašnjenje kako je rano za to jer "igra tek nekoliko tekmi u solidnoj ekipi" - kao eto Vršajević, Zahirović, Rahimić, Kvržić, Ibričić, Višća, Bičakčić, svi igraju više, i u ekipama koje su jače od Standarda iz Liježa ?!?
Tino-Sven Sušić (Hajduk): "Njegov status je isti kao kod Kolašinca. Igrao je za mladu reprezentaciju Belgije, razgovarao sam s njim i rekao sam mu da počne da rješava te administrativne stvari. On je standardan igrač u posljednje vrijeme, igra dobro, ali prvo mora da se ustali u Hajduku, pa tek onda da bude na spisku reprezentacije. Kažem, ne treba preskakati etape, treba postaviti ciljeve i onda ostvarivati jedan po jedan. Možda jedan dan bude interesantan našoj reprezentaciji, ali prvo treba da obezbijedi mjesto u Hajduku".
Damir Vrančić i Ermin Bičakčić (Braunschweig):"Vrančić je bio na mom spisku, čak je i igrao dvije utakmice. Nakon toga je izgubio mjesto u ekipi, jedno vrijeme ga nije bilo. Sad ulaze u ligu, ako postane standardan igrač  onda će imati šanse ponovo da igra u reprezentaciji. Bičakčić, čim završi sve oko pasoša, treba da bude blizu ekipe da bi igrao".
19. Septembra - Avazov Sport piše a Internet portal Ljutikrajisnici.com prenosi da Dino Arslanagić ima samo jednu seniorsku, odnosno A reprezentaciju na umu: "Od svoje 15. godine nastupam za omladinske reprezentacije Belgije, sa kojom sam bio učesnik europskih i svjetskih prvenstava. Ipak, cijelo vrijeme čekam poziv iz Bosne i Hercegovine. Ali, do njega još uvijek nije došlo. Međutim, moja je želja poznata, želim igrati za Bosnu i Hercegovinu jer tu zemlju volim, a time bih učinio porodicu ponosnijom, jer su moji roditelji ranije živjeli u BiH."
15. Decembra - neki Demić pišući za SportSport.ba tvrdi kako se "Dino Arslanagić nedavno u prisustvu svog oca sastao sa selektorom Safetom Sušićem."
0 comments

Leave a Reply

 
probna bh. reprezentacija sutra © 2011 SpicyTricks & ThemePacific / Further modified by author of this blog